lördag 28 september 2013

Ett litet land som kan spela stor roll



I måndags var det mottagning i stadshuset med anledning 
av att FN:s klimatpanel möttes i Stockholm. 
Här talar dess ordförande, Dr. Pachauri. 

FN:s klimatpanel har i veckan haft möte i Stockholm. Slutsatsen är att det har blivit varmare och att vi kan vara än mer säkra på att mänsklighetens utsläpp av växthusgaser har ett samband med temperaturhöjningen. http://www.ipcc.ch

Mot bakgrund av den breda enighet som finns bland världens ledande forskare kring detta är det märkligt att läsa om klimatskeptiker som inte "tror" på teorierna om klimatförändringarna och dess orsaker. Vetenskap och tro är helt olika saker. Visst kan man diskutera utifrån vetenskapliga argument och dra olika slutsatser, men tro är något helt annat.

Sverige är ett litet land - men med hög kunskaps- och utbildningsnivå. Även om vi står för en liten del av världens utsläpp kan vi spela en viktig roll i kampen mot klimatförändringarna.

Vi kan bland annat driva på mot alla de missriktade subventioner som skadar klimatet. I hela världens stöds verksamheter som har negativ inverkan på klimat och miljö.Trots de fossila bränslenas klimatpåverkan är det många länder som ger stöd åt produktion och konsumtion av kol och olja. I en studie från OECD som avser 24 i-länder framgår att år 2010 subventionerades fossila bränslen med nära 3 000 miljarder kronor. De största stöden gavs i de oljeproducerande länderna, men även i Sverige subventioneras fossila bränslen -  enligt OECD:s sätt att mäta. Studien pekar också på att effekterna av avskaffade subventioner skulle bli globalt sett ca sex procent minskade utsläpp av växthusgaser. Resurserna borde istället användas för att finansiera forskning och utveckling på miljö- och energiområdet. Sverige ska därför fasa ut de inhemska subventionerna och fortsätta driva på för att globalt och inom EU slopa subventioner av produktion och konsumtion av fossila bränslen. Dessutom bör det svenska stödet till torvbrytning upphöra. Till detta ska man förstås lägga den stora frågan om skiffergas som växer i den globala energidebatten. 

Dagens nyheter sammanfattar läget bra idag tycker jag. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/temperaturen-hojs/

Inga kommentarer: